Vind jij reizen hetzelfde als vluchten? Vluchten uit de maatschappij? Je hoort wel eens van die zure mensen. Die zeggen dat als je voor langere tijd gaat reizen het hetzelfde is als vluchten. Zij stellen dat reizen geen zin heeft want je moet ooit de situatie waar je uit bent weggegaan toch weer onder ogen komen. Wat vind jij, is reizen een vlucht?

Laten we het omdraaien

Ik vind het persoonlijk raar om te stellen dat reizen een vlucht is. Laten we het eens omdraaien. Wat als blijven hangen in de Nederlandse maatschappij niet gewoon een vlucht is? Misschien vindt je je eigen leven op dit moment niet zo leuk. Is dan blijven hangen in wat je hebt niet de meest makkelijke optie? En commentaar geven op mensen die wel het lef hebben om hun leven om te gooien het meest makkelijke wat je kunt doen? Reizen is geen vlucht, blijven hangen in je oude zure leven wel.

Reizen maakt je tot een nieuw persoon

Door te reizen ervaar je dat vooroordelen of bepaalde landen of culturen niet waar zijn. Je ontdekt dat het buitenland niet eng is. Dat daar ook mensen leven die hun best doen om er het leukste van te maken. Die jou dolgraag kennis willen laten maken met hun cultuur en hun land. Ze doen er alles aan om jou een mooie reis te geven. Ze zijn dankbaar dat ze voor hun land hebben gekozen. Ze zijn dankbaar dat ze iemand van ver weg mogen ontmoeten. Ze zijn dankbaar dat ze verhalen kunnen horen uit andere culturen. Het verbreed je perspectief over de wereld en over het leven. Het nieuws wat je hoort in Nederland gaat meer leven. Een aardbeving op de plek waar je een jaar geleden zelf liep doet je nou eenmaal meer als dat je nog nooit van het land gehoord hebt. Je kan je beter inleven in mensen. Je staat meer open. Je word vriendelijker. Je gaat niet alleen anders tegen mensen aankijken maar ook tegen het milieu. Je leert op reis zo veel meer dan jaren op school. Op school doe je kennis op, tijdens reizen krijg je wijsheid mee.

Door te reizen kies je voor ontwikkeling in plaats van stilstand

Door het reizen kom je in aanraking met nieuwe prikkels, een totaal andere omgeving, andere mensen, andere culturen, andere gebruiken. Door deze nieuwe prikkels gaat de inspiratie weer stromen. Je krijgt vanzelf nieuwe ideeën. Doordat je helemaal terug op jezelf bent aangewezen komen deze ideeën vaak recht uit je onderbewuste. Het zijn ideeën die echt bij jou passen. Ingevingen waarmee je echt iets mag gaan doen wanneer je weer thuis bent.

De dag dat je weer terugkeert

Je bent verandert als persoon en daarbij zit je vol inspiratie en nieuwe ideeën. Het argument dat het geen zin heeft om te gaan reizen omdat je bij terugkomst toch weer met dezelfde situatie om moet gaan als wanneer je weg ging is niet waar. Jij bent totaal verandert als persoon. De manier van denken, je handelen, hoe je met bepaalde situaties om gaat. Je kan alles beter in perspectief plaatsen. Doordat jij verandert bent is ook de situatie waarin je terugkomt verandert. Als je bijvoorbeeld bent gaan reizen omdat je verdrietig was van een relatie die verbroken is. Dan kom je terug in Nederland en heb je inderdaad nog steeds een verbroken relatie. Maar jij als persoon bent anders geworden waardoor je er anders mee om kan gaan waardoor het nu misschien helemaal geen groot issue meer is. Van reizen krijg je sowieso zelfvertrouwen dus je weet dat je een leven als single echt wel aan kunt.

Daarbij is niet iedereen die gaat reizen op de vlucht van een situatie in Nederland. Wat als het gewoon een grote droom van je is? Waarom zou het dan een vlucht zijn? Dat zou betekenen dat als je dromen naleeft je altijd ontevreden bent over het leven wat je had. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Wat vind jij?

Om de vraag van deze vraag te beantwoorden: Staat reizen gelijk aan vluchten? Nee, voor mij niet.  Door te reizen kies je voor (persoonlijke) ontwikkeling waardoor je groeit als persoon. Reizen staat gelijk aan groei. Blijven hangen in je oude vertrouwde leven terwijl je het eigenlijk anders zou willen staat voor mij gelijk aan vluchten en stilstand.

Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. Ben je het hier mee eens of mee oneens? Vind jij reizen hetzelfde als vluchten?

♥ Myrthe

Over de schrijver

Myrthe Warmenhoven

Myrthe inspireert reizigers om het gevoel van vrijheid ook vast te houden in Nederland. Meer vrijheid in je leven staat voor haar gelijk aan nog meer reizen. Kies niet voor een leven 'wat hoort' maar bepaal je eigen pad.

Hecht jij ook veel waarde aan vrijheid en reizen? Bekijk hier de Guide to Freedom.

Ebook Decision Maker popup

Klaar met het 9-tot-5 leven?

Neem de beslissing om het anders te gaan doen. Download het grats e-book

You have Successfully Subscribed!