Onze grootste angst als mens is om alles kwijt te raken wat je hebt. Wat als je binnen een korte periode alles kwijtraakt? Je relatie, je huis, je werk en de mensen om je heen? Dat je heel veel meer aankan dan je denkt, daar ben ik het levende bewijs van 😉 Wat doe je als je in zo’n shitty situatie terecht komt? En belangrijker: hoe kom je er weer uit?

Wat is er gebeurd?

Het jaar 2018 was nou niet echt het jaar om over naar huis te schrijven. Dat hoeft ook niet, ik woon sinds dien namelijk ook weer bij mijn ouders 😉 Wat er precies is gebeurt dat deel ik stukje bij beetje. Het voelt nog niet goed om alles compleet te delen. Dat komt misschien nog wel, of niet. Dat zie ik vanzelf. Wat ik er voor nu wel over kwijt wil is dat mijn relatie werd verbroken en ik daarbij ook het huis en de inboedel kwijtraakte. Dat was deels een bewuste keuze. Je zit er nooit op te wachten dat je relatie wordt verbroken maar ik wist wel dat ik daar niet alleen kon en wilde wonen en dat ik daarna de inboedel (wat ik grotendeels had ingebracht) achter moest laten. Het was vrij snel duidelijk dat ik terug zou gaan naar mijn ouders dus ik zou niet weten wat ik met allerlei kasten en een wasmachine aan zou moeten. In een box opslaan is ook niet alles. Een paar maanden later besloot ik als mede-eigenaar van een bedrijf te stoppen. De ander besloot het bedrijf voort te zetten. Twee breakups in een korte tijd kan je wel stellen. Hoe erg je ook je best doet om een break-up leuk te laten verlopen, dat kan gewoon niet. Daarbij was ik ook gelijk twee personen die in die maanden er voor een grote rol speelde in mijn leven in een keer kwijt.

Ik ben niet zielig

Ik schrijf het nu dat ik veel ben kwijtgeraakt. Alsof ik in de slachtofferrol zit alsof mij dit allemaal maar overkwam en ik daar niets aan kon doen. Zo typ ik het misschien wel maar zo is het niet. Ik vond mijzelf niet zielig. Natuurlijk was ik verdrietig maar ik voelde ook dat dit zo hoorde te gaan. Dat het stappen waren die mij uiteindelijk nog veel mooiere dingen laat doen dan wat ik nu al deed. Ik voelde dus gelijk een vorm van vertrouwen. Al was mijn hoofd in veel gevallen al verder dan mijn hart. Ik wist dat het goed kwam maar het voelde niet direct zo. Dat is met alles. Naar mijn idee loopt je hoofd nou eenmaal voor op je hart. Dat heeft tijd nodig.

Tijd doorspoelen

Ik wilde dan ook super graag de tijd doorspoelen. Ik wist dat over een half jaar alles al weer heel anders kon zijn. Daar hield ik mij dan ook maar aan vast. Ik schrijf het heel makkelijk op maar ik heb het echt een periode lastig gehad. Om aan te geven: Ik heb een week lang op mijn bed gelegen en ik kwam er niet meer uit. Ik had echt nergens zin in. Het enige wat ik kon was huilen. In die week had ik een afspraak staan in Amsterdam die ik niet af wilde zeggen. Met veel pijn en moeite ben ik de trein ingestapt. De rit heen en terug was verschrikkelijk. Ik kon alleen maar aan mijn bed denken. Ik wilde gewoon even niks anders. Ik wilde niet onder de mensen zijn. Ik kon het ook gewoon even niet meer. Ik wilde me terugtrekken in mijn eigen wereld. Even lekker tot rust komen in mijn bed. Ondanks alles ben ik super trots dat ik toch gewoon gegaan ben. De afspraak viel mee maar de reis heen en terug was verschrikkelijk. Alles bij elkaar was ik super blij dat ik het gedaan had. Het was goed voor mijn zelfvertrouwen geweest. Daarbij had ik een support van lieve vrienden op de app die mijn reis heen en terug nauwlettend volgden. Achteraf hoorde ik dat een vriend in de startblokken stond om mij in het slechtste geval ergens op te pikken. Super lief! Maar geeft ook wel weer aan hoe de situatie was.

Hoe verder?

Ik lag een week lang op mijn bed maar daarna besloot ik er maar het beste van te maken. Ik stelde mijzelf een leuk doel voor de komende weken. Ik woonde weer bij mijn ouders en mijn ouders hebben mij niet een maar twee kamers in het huis gegeven! Super lief! Zo ontstond naast mijn slaapkamer ook een werkkamer. Ik besloot om van de inrichting van deze twee kamers een feestje te maken. Lekker er op uit om behang te kiezen en mooie meubels uit te zoeken. Die periode ging alles nog steeds met ups en downs natuurlijk, maar ik had in ieder geval weer een leuk doel in mijn leven. De twee kamers zijn omgetoverd tot twee hele fijne ruimtes om in te verblijven. Als ik mij even rot voelde had ik een fijne plek om mij terug te trekken waardoor je je al snel weer beter voelde. Eigenlijk ging ik terug naar de basis. Terug naar een fijne plek voor jezelf creëren.

Rust houden

Mensen in mijn omgeving zeiden mij dat ik vooral even rust mocht houden. Alles even laten bezinken. Zij waren bang dat als ik gelijk door zou gaan ik de rekening op een later moment gepresenteerd zou krijgen. Daar zat wat in. Na die rampzalige week in bed heb ik nog drie weken rust gehouden. Ik heb leuke dingen gedaan of juist even helemaal niks. Gewoon doen waar ik op dat moment zin in had. Na die drie weken vond ik het wel weer genoeg. Ik had zin om weer iets te doen. Ik wilde ook niet gelijk te veel hooi op mijn vork nemen. Ik besloot om aan mijzelf te werken. Om weer lekker te gaan sporten. Ook dit was een goede zet. Eigenlijk was dit de tweede stap die ik zette wat zorgde voor een sneeuwbaleffect aan positieve energie. Ik kwam weer onder de mensen, ik kwam oude bekenden tegen en ik werkte aan mijzelf en aan mijn lichaam. Sporten maakt een stofje aan waardoor je je beter gaat voelen waardoor ik meer wilde sporten enzovoort. Ook weer een goede zet dus.

Geld in het laadje

 Er moest natuurlijk ook weer geld in het laadje komen. Op het moment dat goed voelde voor mij (mijn omgeving wist nog niet zeker of dit te snel zou zijn) ben ik weer op zoek gegaan naar werk. Binnen 24 uur had ik drie uitzendbureaus aan de lijn die wel werk voor mij hadden. Beter! Ik had ook mijn oude bijbaan gebeld die ook binnen 24 uur liet weten dat ik daar weer van harte welkom zou zijn. De keuze was snel gemaakt. Weer terug naar mijn oude vertrouwde bijbaan waarbij ik nauwelijks ingewerkt hoefde te worden. Ik was weer zo gewend, ik had weer wat te doen en ik verdiende weer geld.

Daarna ging het snel

Toen ik alles wat tijd had gegeven en de eerste stappen had gezet ging het balletje vanzelf rollen. Daarna ging alles heel snel. Ik deed bewust mijn best om nieuwe mensen te leren kennen. Super snel verzamelde ik allemaal leuke lieve positieve mensen om mij heen. Ik investeerde in mooie trajecten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en ik investeerde in de opstart van mijn eigen bedrijf. Ik voelde me super snel steeds beter. De nieuwe mensen in mijn leven vertelde ik de situatie waar ik uit kwam. Zij reageerde allemaal enorm positief en hadden bewondering voor de manier waarop ik alles heb opgepakt.

Hulp gezocht

Ik heb dit alles niet helemaal alleen gedaan. Zo ben ik bijvoorbeeld naar de huisarts gegaan omdat ik een psycholoog wilde spreken. Hij vroeg zich serieus af waarom. Dat was een van de grootste complimenten die ik kon krijgen. Zelfs in de meest shitty periode van mijn leven zei de huisarts tegen mij dat ik geen psycholoog nodig had omdat ik helemaal staal van geluk. Hoe dat kwam? Ik denk dat ik diep van binnen zo enorm overtuigd was dat dit misschien wel een rotte periode is maar dat over een half jaar alles beter zou zijn. Alles zou goed komen, alles zou alleen maar beter worden.

Ik vertelde mijn huisarts waarom ik toch echt een psycholoog wilde spreken. Ik wilde mijn lessen hier uit halen. Ik heb dan wel twee break-ups in korte tijd meegemaakt, de enige constante factor in dit verhaal ben ik zelf. Daarom wil ik leren over mijzelf en van mijzelf waarom dit gebeurde zodat ik dit niet nog een keer hoef te doorstaan. Mijn huisarts gunde mij deze mooie levenslessen en ik kreeg een verwijsbrief. De psycholoog begreep in eerste instantie ook niet helemaal wat ik daar deed omdat zij mij ook zag stralen haha. Toch heeft zij in een paar sessies mij mooie inzichten meegegeven waar ik mijn leven lang iets aan heb. 

Achteraf gezien zijn de stappen die ik maakte:

  1. Een nieuw leuk doel voor jezelf stellen
  2. Aan jezelf werken in de vorm van sporten
  3. Zorgen voor structuur in je leven door bijvoorbeeld een baan
  4. Nieuwe positieve mensen om mij heen verzamelen
  5. Leer van jezelf en zoek hulp

De belangrijkste les

De belangrijkste les van dit alles is de manier waarop je er mee omgaat. Je kan makkelijk maanden zielig thuis blijven zitten om te treuren wat er is gebeurd. Ik geloofde daar niet in. Ik zag alles wat er gebeurde als een kans. Mijn leven was opnieuw een leeg A4tje die ik weer helemaal naar eigen inzicht mag invullen. Hoe vet is dat! Ik denk dat veel mensen daar naar verlangen maar durven niet op te zeggen wat ze allemaal al hebben. Mijn A4tje was al leeg. Ik hoefde geen moeite meer te doen om alles uit te gummen, dat was al gedaan. Ik mocht gelijk een dikke stift pakken en nieuwe plannen uittekenen. Wat een kans! Hoe mooi is dat!

Ik ben benieuwd wat je er van vindt

Ik ben benieuwd naar je reactie op mijn verhaal. Het is best persoonlijk maar ik kies er voor om het te delen om anderen te inspireren. Daarom hoor ik graag of jij hier wat aan hebt gehad. Mocht je liever persoonlijk willen reageren dan mag je mij altijd een mailtje sturen myrthe@myrthewarmenhoven.nl Ik zie uit naar je berichtje!

♥ Myrthe

Over de schrijver

Myrthe Warmenhoven

Myrthe inspireert reizigers om het gevoel van vrijheid ook vast te houden in Nederland. Meer vrijheid in je leven staat voor haar gelijk aan nog meer reizen. Kies niet voor een leven 'wat hoort' maar bepaal je eigen pad.

Hecht jij ook veel waarde aan vrijheid en reizen? Bekijk hier de Guide to Freedom.

Ebook Decision Maker popup

Klaar met het 9-tot-5 leven?

Neem de beslissing om het anders te gaan doen. Download het grats e-book

You have Successfully Subscribed!