Had ik deze tips om een dip na een wereldreis te voorkomen maar gelezen toen ik net terug was in Nederland. Deze blog is stiekem een note to self voor de volgende keer als ik weer thuis kom;) Ik ben vooral flink de mist in gegaan door tip 3 niet toe te passen. Hopelijk kun jij door deze blog een dip na je wereldreis voorkomen.

1. Blijf genieten tijdens je reis

Ga niet de dagen of uren aftellen voordat je weer in het vliegtuig zit. Nee, geniet nog optimaal van de tijd dat je nog op reis bent. Ga in de laatste dagen juist nog veel dingen doen. Ik ging bijvoorbeeld winkelen wat ik afwisselende met iets drinken of eten in allerlei leuke tentjes. Dan ging ik daar heen om een lekkere juich te halen, dan bleef ik daar weer hangen om even een taartje te eten en ik ging nog even lunchen in mijn favoriete lunchtentje. Zo vulde ik mijn dag met alleen maar leuke dingen. Ook maakte ik nog een afspraak bij de kapper en bij een massagesalon. Maximaal genieten en ontspannen.

2. Kom terug in de zomer

Misschien heb je niet zo veel aan de tip als je dit leest als je net terug bent en het nu winter is, sorry voor dat. Ik herken het wel. Ik zelf kwam ook terug in de winter en dat was nog al zuur. Niet alleen alleen omdat het koud is, maar ook guur, nat en snel donker. Het draagt allemaal niet echt bij aan relaxt thuis komen. Mocht je al thuis zijn en er niet meer zo veel mee kunnen, er komen nog genoeg andere tips aan 🙂

3. Hou minimaal een week vrij

Ga niet gelijk aan het werk of terug aan de studie zodra je terug bent. Geef jezelf de tijd om weer in Nederland te wennen. Dit was mijn grootste fout, hier heb ik mijzelf niet aan gehouden. Ik was al weer aan het solliciteren terwijl ik nog op Bali zat. Vier dagen nadat ik terug was zat ik al weer ergens op kantoor. Vreselijk was het, en dat is nog zacht uitgedrukt. Ik had mijn tijd in Bali veel beter kunnen besteden dan aan solliciteren. Ik had mijzelf de tijd moeten gunnen om weer even te landen in Nederland, letterlijk en figuurlijk. Ik hoop dat jij dit wel kunt doen.

4. Blijf actief om omgekeerde heimwee te voorkomen

Dat je nog een week vrij bent dat betekent niet dat je een week lang op de bank moet liggen Netflixen. Juist niet. Om een dip te voorkomen als je net terug bent van een wereldreis is het belangrijk om juist actieve dingen te ondernemen. Ga lekker sporten of buiten een rondje lopen. 

5. Geef jezelf een doel

Het is bewezen dat mensen beter presteren en zich beter voelen wanneer ze toewerken naar een doel. Simpelweg een reden om in de ochtend je bed uit te komen. Geef jezelf een doel voor de eerste week dat je weer thuis bent. Leg de lat niet te hoog. Het gaat om dat het leuk blijft en dat je iets hebt om naar toe te leven. Het kan iets heel kleins zijn. Bijvoorbeeld 

6. Detoxen tegen je dip

Gelijk een idee om als doel voor jezelf te stellen zodra je weer terug bent: detoxen. Je voelt je gezond, je komt lekkerder in je vel te zitten en eventuele extra kilootjes opgedaan tijdens je reis trek je weer recht. Wanneer je terug bent van een lange tijd in het buitenland zal je ervaren dat het voelt alsof je nooit bent weggeweest. Het helpt om op zo’n moment juist iets te veranderen aan je leven zoals bijvoorbeeld je voedingspatroon. Daardoor vergelijk je jezelf minder snel met jezelf voor de reis en wordt het gevoel dat je reis een grote droom lijkt ook minder sterk.

7. Verander je mindset

In plaats om de hele tijd in verdriet te blijven hangen dat je terug bent zou je ook in dankbaarheid kunnen denken. Dankbaar dat je deze reis hebt kunnen maken. Dat je zulke leuke mensen ontmoet hebt tijdens je reis. Dat je hebt mogen genieten van alle mooie natuur op deze wereld.  Ik moet toegeven, ik heb ook echt wel een traantje gelaten dat ik weer thuis was – niet om blijdschap. Ik was echt heel verdrietig. Op zo’n moment herhaalde ik de volgende zin in mijzelf: ‘Don’t cru because it’s over but smile because it happened’. Dat heeft mij echt geholpen.

8. Blijf in contact met vrienden die je ontmoet hebt tijdens je reis

Hou contact en blijf ze volgen via de social media kanalen, ook als zij nog op reis zijn. Het is misschien in het begin een beetje pijnlijk maar zo heb je toch nog het gevoel dat je er een beetje bij bent. Na verloop van tijd zie je dat zij ook weer verder reizen of dat zij ook weer naar huis gaan. Het is goed om te merken dat het leven doorgaat, van iedereen dus ook die van jou. Mochten je reisvriendjes ook uit Nederland komen, plan dan alvast een datum wanneer jullie allemaal weer in Nederland zijn. Zo heb je alvast een datum waar je naar uit kunt kijken. Een datum waarop het reisgevoel sowieso weer naar boven zal komen!

9. Blijf de dingen doen die je ook op reis deed

Vond je het op reis heerlijk om in een onbekende stad rond te dwalen? Blijf dat hier ook gewoon doen! Pak de trein naar een stad in Nederland waar je nog nooit geweest bent en ga op ontdekkingstocht. Of vond je het op reis heerlijk om een poke bowl te bestellen in een grappig hipstertentje? Alle trends zijn ook overgewaaid naar Amsterdam of andere Nederlandse steden. Zoek op internet een leuke plek en ga er naar toe. Coffee and Coconuts in Amsterdam vind ik bijvoorbeeld een super fijne plek!

10. Heb altijd je volgende reis gepland

Zorg dat je altijd je volgende vliegticket al geboekt hebt. Zo heb je altijd iets om naar uit te kijken. Toen ik terug kwam in Nederland na mijn eerste reis had ik bijvoorbeeld al gelijk een ticket geboekt naar Zweden om daar een vriendin op te zoeken. Los van het vliegtuig moest ik nog het halve land doorkruisen met de trein en de bus. De lange reis was nog maar een paar weken geleden maar de globetrotter in mij kwam al weer helemaal naar boven. Ik voelde mij intens gelukkig. Dat deed mij heel erg goed. Je kan het natuurlijk ook dichterbij huis zoeken. Bijvoorbeeld een weekendje weg of desnoods een huizenruil met een goede vriend in een andere stad. Wees creatief als het gaat om vakanties verzinnen, maar zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken.

11. Deel je reisverhalen met vrienden 

Toen ik net terug was merkte ik dat ik niet zo veel behoefte had om gelijk hele verhalen te delen. Ik wilde eerst zelf nog even nagenieten. Ik had het gevoel dat zodra ik het deelde de magie van alle ervaringen er af zou gaan. Ik wilde het graag allemaal nog even voor mijzelf houden. Toen ik op een later moment wel wat verhalen wilde delen toen merkte ik dat veel vrienden er al niet echt meer op zaten te wachten. Ik geef ze ook geen ongelijk. Zou jij zin hebben om uren naar de reisverhalen van een ander te luisteren? Je was er nou eenmaal niet zelf bij dus het verveelt al snel.  Wat je kan doen is aan het begin eerlijk tegen je vrienden zeggen dat je op dit moment nog alles aan het verwerken bent dus dat je nog niet zo veel kunt delen, maar dat je dat wel graag later op een ander moment doet. Op een later moment, wat goed voelt voor jou, kan je dan bijvoorbeeld een avond organiseren waarbij je al je vrienden uitnodigt. Zorg dat je de hoeveelheid foto’s en reisverhalen beperkt hebt. Vertel alleen de headlines en de momenten die misschien wel je leven veranderd hebben en waarom. Op die manier krijgen je vrienden de mooiste verhalen en lessen uit je reis mee. Zo zorg je ook dat je niet twintig keer hetzelfde verhaal hoeft te vertellen of dat je teleurgesteld raakt als je voelt dat vrienden niet meer op je verhalen zitten te wachten.

12. Geef speciale herinneringen een mooie plek

Heb je voorwerp van je reis meegenomen of heb je een foto gemaakt van een moment wat veel voor jou betekent? Geeft het een prominente plek in je huis. Neem een kijkje op Pinterest om op allerlei ideeën te komen wat je met je reisfoto’s kunt doen. Er is nog zoveel meer dan alleen een fotoboek maken.

13. Luister naar wat je lichaam nodig heeft

Luisteren naar je lichaam is altijd een goed idee. Zeker als er een mogelijke dip op de loer ligt. Ga na waar je zin in hebt. Wat voelt goed voor jou? Wat heb je nodig? Wil je met vrienden zijn of juist alleen? Alleen door goed naar jezelf te luisteren en je lichaam te geven wat het nodig heeft zul je je snel beter voelen.

14. Ruim spullen op

Niet alleen je reisspullen maar ook alle dingen die je nog in je huis had staan. Tijdens je reis heb je gemerkt dat je jezelf prima kan redden met weinig spullen. Waarom zou je dat niet doortrekken nu weer terug bent in Nederland? Het geeft namelijk ook een heel fijn gevoel om lekker dingen weg te gooien of hier en daar een nieuw klein item voor terug te kopen.

15. Ga doen wat je miste op reis

Tijdens je reis heb je vast wel iets gemist van thuis. Bijvoorbeeld een bezoek aan je ouders, broers/zussen of vrienden. Misschien ook wel iets van eten zoals een lekkere boterham met pindakaas. Ga de dingen doen, eten, ondernemen die je tijdens je reis hebt gemist. Je zal het alleen maar weer meer waarderen.

16. Maak een bucketlist en blijf dingen toevoegen

Tijdens je reis heb je waarschijnlijk veel items van je bucketlist afgestreept. Maar waarom niet een nieuwe bucketlist beginnen nu je weer terug bent? Of misschien is je bucketlist alleen maar gegroeid tijdens je wereldreis. Dat had ik in ieder geval wel. Ik wilde nog zo veel meer dingen doen, ervaren en landen bezoeken. Aan mijn bucketlist kwam zeker geen einde! Dat is maar goed ook. Ga items van je bucketlist in Nederland afstrepen, groot en klein. Je kan bijvoorbeeld op stap gaan in eigen stad of land zoals een toerist in Nederland zou doen. Of neem een toerist mee en laat hem/haar jouw stad of land zien. Zo blijf je toch in contact met je reisgevoel en ga je zelf je stad ook met andere ogen bekijken. Je leert meer waarderen wat je al hebt.

17. Zie je tijd in Nederland als een tussenstation, niet het eindstation

Waarschijnlijk heb je als plan gesteld om geld te verdienen en op een later moment weer weg te gaan. Helemaal prima toch! Dat betekent ook niet dat je je nu rot hoeft te voelen. Je bent hier maar tijdelijk, je gaat toch weer weg. Wees creatief en kijk naar manieren hoe je geld verdienen en reizen kan combineren, het liefst natuurlijk tegelijkertijd zodat je permanent kan reizen. Dat is natuurlijk het meest ultieme gevoel! Maar een hoop mensen doen het, het is ook mijn streven. Het is dus zeker mogelijk! Waarom zou jij er niet mee beginnen?

18. Verander iets in je leven

Houdt nieuwe gebruiken of rituelen die je op hebt gedaan tijdens je reis ook in Nederland in stand. Op die manier zorg je er voor dat je niet het gevoel hebt dat je precies het leven leidt als voor je reis waarmee je reis misschien als een grote droom aanvoelt. Je bent tijdens je reis een ander persoon geworden en het frustreert als je terug bent in Nederland en het niet zo voelt. Gedraag je er daarom ook naar. Je bent gegroeid als persoon, je hebt heel veel levenservaring op gedaan. Je wil ongetwijfeld dingen anders aanpakken als je altijd hebt gedaan voordat je de reis maakte. Het kan ook zijn dat je nu je thuis bent geïnspireerd bent om dingen anders te doen, zoals ik bijvoorbeeld net al schreef over het zoeken naar manieren om geld verdienen en reizen te kunnen combineren. Zo zet je jezelf ook gelijk een doel, een stip op de horizon waar je naartoe werkt zodat je geen tijd hebt om in een dip te raken.

Mocht je iets willen veranderen in je leven maar weet je niet hoe? Check dan deze link om te ontdekken hoe jij meer vrijheid in je leven kunt toevoegen om nog meer te kunnen reizen. Ik hoop dat door deze tips jouw dip na een wereldreis meevalt:)! Vergeet niet: Don’t cry because it’s over but smile because it happened’.  Myrthe

Over de schrijver

Myrthe Warmenhoven

Myrthe inspireert reizigers om het gevoel van vrijheid ook vast te houden in Nederland. Meer vrijheid in je leven staat voor haar gelijk aan nog meer reizen. Kies niet voor een leven 'wat hoort' maar bepaal je eigen pad.

Hecht jij ook veel waarde aan vrijheid en reizen? Bekijk hier de Guide to Freedom.

Ebook Decision Maker popup

Klaar met het 9-tot-5 leven?

Neem de beslissing om het anders te gaan doen. Download het grats e-book

You have Successfully Subscribed!